Filter

We werken niet met bak- of compartimentfilters en UV-lampen maar met natuurlijke moerasfilters (lavafilters). Dit is zuiver een persoonlijke keuze want theoretisch zijn beide systemen goed. Het verschil ligt in het feit dat men met een bakfilter constant moet bezig zijn om hem draaiende te houden. Dit gebeurt in vele gevallen niet en de werking van het systeem valt stil met alle gevolgen van dien.
Nu zal u zeggen, een moerasfilter raakt ooit ook wel eens verzadigd. Dit is zeker een feit, maar ik zit liever enkele jaren rustig van mijn vijver te genieten en geef hem dan eens een grondige schoonmaakbeurt.
Het aantal jaar is hier zeker te beïnvloeden door zuurstofplanten, de grootte van de filter, bladeren verwijderen, koi-bezetting, plantafval… enz. Andere voordelen van een natuurlijke moerasfilter zijn; een moerasfilter is goedkoper dan een degelijke compartimentfilter & een moerasfilter is eenvoudiger te integreren in de tuin dan de  onnatuurlijke en lelijke compartimentfilter. Ook nog : daar deze compartimentfilters meestal te klein zijn , dient er nog eens een extra UV lamp bij te komen .

Afhankelijk van het type vijver dat u wenst veranderd ook de opbouw van het filtersysteem. Hieronder kan u een schematische opbouw van beide filtersystemen terug vinden.

De filter van de natuurlijke vijver wordt ongeveer 80cm diep en neemt ongeveer 15% in van de totale inhoud van de vijver. Hoe kleiner de ingang naar de filter, hoe beter het skimmer-effect.
Het systeem werkt volledig na toevoeging van de bacteriën (en uiteraard ook vissen).

Een koivijver en een zwemvijver krijgen nog iets extra: bodemdrains verbonden met een afvoerput naast de vijver om het bezinksel gemakkelijk te kunnen verwijderen. De filter op zich is hetzelfde principe als bij een natuurvijver doch de grootte bedraagt 30% van de vijverinhoud terwijl het filtersysteem van een natuurvijver slecht 15% bedraagt. Ook gaan we hier naar een filterdiepte van 1 meter om toch een beetje in oppervlakte uit te sparen , maar ga ook weer niet te diep want daar krijgen de bacteriën geen zuurstof meer , en ga je anaerobe bacteriën kweken. Grotere dieptes zijn enkel toepasbaar bij percolatievelden en trickle filters.