Visziektes

Algemeen
Iedere visliefhebber hoopt het te voorkomen, maar elke vis kan ziek worden of het slachtoffer worden van parasieten of zich op de één of andere manier verwonden. Zelfs een kleine verwonding kan fatale gevolgen hebben voor uw vis. Het niet op tijd waarnemen van een ziekte bij één vis, kan vreselijke gevolgen hebben voor uw hele collectie. Een hoop dingen kunnen voorkomen worden door bijvoorbeeld de juiste voeding, voldoende filtering en het in stand houden van de juiste waterwaarden. Toch kan het gebeuren dat uw vis wordt getroffen door een ziekte.
Een moeilijke wereld van parasieten, schimmels, bacteriën, virussen,… waarin nog veel moet onderzocht worden, maar waar ook al evenveel is verkeerd gelopen door onze eigen fout. Voorkomen is hier nog altijd beter dan genezen, daarom enkele wetenswaardigheden.
Het grootste onderscheid tussen vissen en andere dieren is wel dat een vis echt is ondergedompeld in zijn biotoop: water (hierin is alles opgelost, zowel goede als kwade invloeden van buitenaf). Een groot verschil met zoogdieren die bijvoorbeeld een bepaalde plaats hebben voor hun ontlasting, maar daarbuiten in gezonde lucht vertoeven.
Het afweersysteem van een vis bestaat uit zijn slijmhuid die zijn ganse lichaam afdekt. Doch onfeilbaar is dit niet. Vandaar een kleine eenvoudige uitleg.

Parasieten
Hoe slechter onze waterkwaliteit hoe meer last we hebben van deze beestjes. Sommige leven in de slijmhuid zelf, of zelfs op de kieuwplaten. Andere zijn bij machte los door de slijmhuid heen te boren. Uiteraard moeten we bij een explosie van deze beestjes iets doen . Maar hier geldt wel degelijk: hoe zuiverder het biotoop hoe minder last.

Schimmels
Vergelijk dit een beetje met jezelf als je een open wond oploopt . Wordt de wond niet verzorgd of ontsmet, gaat het zaakje zweren . Bij vissen krijgen we in plaats van zweren schimmels (een donzige wat op de wond). Zijn we er vroeg genoeg bij (FMC-kuur) is er meestal niets aan de hand. Doch hier geldt soms de regel van preventief gebruik. Wanneer lopen vissen een kwetsuur op? Een reigerprik kan gans het jaar door natuurlijk maar neem bijvoorbeeld de paaitijd . Vissen kunnen dan soms lelijk te keer gaan en dan doet een preventieve kuur soms wonderen.

Virussen
Hier hebben we niet zo veel mee te maken en dikwijls zijn ze dan nog goedaardig. Zoals bv karperpokken (op zich niet zo’n fraai gezicht maar verder onschadelijk).

Bacteriën
Dit is wel de grootste boosdoener. Wij en vissen des te meer zijn nu eenmaal omringd door miljoenen bacteriën. Let wel, de meeste hiervan zijn goedaardige(en zelfs noodzakelijke) bacteriën en die hebben we ook nodig om te kunnen leven. Doch een klein deel kan ons visbestand lelijk reduceren. Om deze te bestrijden zijn we niet altijd even slim geweest. Eigen fout: we zijn sommige bacteriën te lijf gegaan met grote hoeveelheden en zeer zware antibiotica (breedsprectrum-antibiotica) om zeker te zijn dat alle bacteriën vernietigd werden. Het spijtige gevolg hiervan is dat als we dan daadwerkelijk een antibiotica nodig hebben helpt het niet meer (wegens het ontstaan van resistente bacteriën).

  • Wat kunnen we hier dan zelf tegen doen?
    Voorkomen is hier een vuistregel en hiermee kunnen we toch een zeer hoog percentage van infecties de kop indrukken. Hoever men hierin wil gaan hangt dikwijls af van de waarde van de vissen.
  • Wanneer raken vissen geïnfecteerd?
    Vissen kennen bacteriën uit hun eigen biotoop maar wat als er nieuwe vis wordt aangekocht, als er planten worden verhuisd of zelfs een schepnet dat in verschillende vijvers wordt gebruikt. Een vreemde bacterie kan lelijk huishouden. Deze vorm van infectie (kruisbesmetting) is uiteraard niet de enige doch wel de meest voorkomende.

Literatuur
Voor de mensen die zich graag verder in dit onderwerp willen verdiepen geven we hieronder ook enkele interessante boektitels mee. We trachten elk van deze boeken in stock te hebben.

  • “De koi dokter” Maarten Lammens – ISBN: 9789080856615
  • “Praktisch wegwijs in visziekten” – Gerald Bassleer – ISBN: 9789081053563
  • “Het houden van gezonde vissen en het verzorgen van zieke vissen” – Eddy Leysen –  ISBN: 9789080455214

Dit schema geeft u alvast een idee van de complexiteit van de materie.