Vijvergrond & Substraat

Voor moerasplanten is speciale vijveraarde verkrijgbaar.  Het is verstandig de vijveraarde af te dekken  met kiezelstenen. Zo voorkomt men het uitspoelen van de vijveraarde uit de mandjes. Zet  woekerende soorten moerasplanten in plantmanden of gesloten bakken te plaatsen. Over de te gebruiken voedingsbodem lopen de meningen en adviezen nogal uiteen. Over het algemeen kan men stellen dat waterplanten geen voedselrijke bodem of extra bemesting nodig hebben, maar wil men voldoende plezier beleven van bepaalde bloeiende planten, dan zullen we moeten zorgen dat deze planten voldoende voedingsstoffen tot hun beschikking hebben.

Ik noem in dit verband Butomus, Sagittaria en Pontederia. In deze gevallen en ook bij andere bloeiende planten dienen we een goede, liefst kleiachtige vijveraarde te gebruiken die de benodigde voedingsstoffen voor de planten bevat. Je kan in de vakhandel ook voedingspillen of tabletten kopen. Deze kunnen dan eventueel in de vijveraarde gestoken worden bij nieuwe gepote waterplanten, waardoor ze een extra stimulans krijgen aan voedingstoffen. Zo zullen deze waterplanten ook hetzelfde jaar uitbundig bloeien en groeien.

Een tweede materiaal dat kan gebruikt worden om waterplanten in te potten is  substraat. Dit materiaal wordt de laatste jaren veel gebruikt. Het voordeel van dit materiaal is dat het niet uitspoelt.

Leliegrond is vijvergrond met zeer veel klei (zelfde grond als we ook voor veeleisende planten als Butomus en … gebruiken). De bladeren van de lelies mogen aan de bovenkant niet nat worden (druppels water werken in als een vergrootglas). Het is dus niet verstandig om waterlelies in de buurt van fonteinen of watervallen te planten.

Men heeft een laag van minimaal 15cm dik nodig en deze aarde met een laagje kiezel af te dekken. Het is belangrijk dat de bodem luchtig is, zodat de lelie voldoende voedingsstoffen kan opnemen. Als de vijver minder dan 60cm diep is, kunt u de waterlelies ook allemaal in een aparte korf plaatsen. De plantenkorf moet zo groot mogelijk zijn. Een diameter van 30cm is niet overdreven. De korf moet geperforeerd zijn, zodat het water er aan alle kanten in kan doordringen. Kokosvezel is als materiaal voor een plantenkorf uitermate geschikt. Men kan de korf met speciale lelieaarde vullen. Om het wegspoelen van deze grond te voorkomen, kan men eerst een juten doek in de korf aanbrengen. Ook hier kan men gebruik maken van voedingstabletten. Ze zullen er voor zorgen dat u kans maakt om hetzelfde jaar nog een leliebloem te krijgen.

Een tweede materiaal, buiten vijveraarde, dat kan gebruikt worden om waterplanten in te potten, is lava of substraat. Dit materiaal wordt de laatste jaren veel gebruikt waardoor vijveraarde minder wordt gebruikt. Het voordeel van dit materiaal is dat het niet uitspoelt. Nog een voordeel is dat er zich in het substraat of lava goede bacteriën kunnen nestelen die mee een bijdrage leveren aan helder vijverwater. Het moet niet afgedekt worden met kiezel. Ook hier kan, zoals bij vijveraarde, gebruik gemaakt worden van voedingspillen of tabletten.
Ook bij het potten van lelie’s kan gebruik gemaakt worden van substraat of lava. Dit materiaal wordt de laatste jaren eveneens veel gebruikt voor lelie’s ten koste van de lelieaarde.